Droomberoepen

Ik wil me ontwikkelen

Hieronder vind je de opdracht ‘Droomberoepen”. Dit is 1 van de loopbaanopdrachten die je gratis kunt doen. Ze geven antwoord op vragen over o.a. je arbeidsmarkt, (netwerk)doelen, je kwaliteiten en uitdagingen en je bekende/verborgen talenten.

Let op! Je kunt ook gevalideerde testen maken om je skillspaspoort mee te vullen. Wil je dat? Maak dan een account aan.

Droomberoepen

“Een wens is een voorbode van wat waarheid kan worden”, (Goethe). Door je ideale beroep tot in detail te omschrijven, ontdek je wat je aanspreekt in een baan. Bepaal welke elementen ook in je huidige positie of vakgebied naar voren kunnen komen en zet de volgende stap in je carrière. Aan de hand van een vragenlijst formuleer jij ( eventueel in 2 of 3-tallen) waar jouw droombaan aan moet voldoen.

StartStart oefening

Maak een lijst met droomberoepen. Laat je daarbij niet weerhouden door haalbaarheid vanwege opleiding of ervaring. Wat zou je doen als alles mogelijk was? Bedenk tenminste vijf beroepen.

Actie!

Kies het beroep dat je het meest aanspreekt. Stel je voor dat je het beroep al een aantal jaren uitoefent en beschrijf hoe dat eruit ziet. Gebruik daarbij de onderstaande vragen:

– Waar werk je? Beschrijf je omgeving, het gebouw, de kamer.
– Wat doe je op een dag zoal?
– Hoe ziet je werkweek eruit?
– Hoe is de verhouding binnen-buiten? Ben je veel op pad?
– Werk je voornamelijk alleen of samen?
– Met wat voor mensen heb je contact?
– Hoe ziet een geslaagde dag eruit?
– Waarom ben je ooit met dit werk begonnen?
– Wat is je doel met dit werk?
– Wat wil je persoonlijk bereiken?
– Werk je fulltime?
– Hoe lang wil je dit werk nog doen?
– Aan welke onderdelen van je werk beleef je het meeste plezier?
– Wat is belangrijk in dit werk?
– Wat zijn de mindere punten?
– Wat betekent dit werk voor je privé-leven?

NB: Ben je met drie personen? Dan kun je elkaar met behulp van bovenstaande vragen interviewen. Een persoon is de interviewer, de tweede de geïnterviewde en de derde is luisteraar. De laatste noteert de meest kenmerkende punten of antwoorden uit het verhaal. Doe dit drie keer, zodat ieder elke rol één keer vervult.

Actie!

Ga ter afsluiting na welke elementen uit het beschreven beroep voor jou van belang zijn en zet ze op een rij. Het is niet per se de bedoeling dat je het beroep gaat uitvoeren, maar de elementen die je beschrijft geven inzicht in waar je met je carrière naartoe wilt..