Jouw arbeidsmarkt

Ik wil me ontwikkelen

Hieronder vind je de opdracht ‘Jouw arbeidsmarkt’. Dit is 1 van de loopbaanopdrachten die je gratis kunt doen. Ze geven antwoord op vragen over o.a. je arbeidsmarkt, (netwerk)doelen, je kwaliteiten en uitdagingen en je bekende/verborgen talenten.

Je kunt ook testen maken, waarmee je skillspas wordt opgebouwd. Daarvoor maak je wel eerst een account aan.

Jouw arbeidsmarkt

Hoe ziet jouw arbeidsmarkt er eigenlijk uit? Welke kennis en vaardigheden worden gevraagd in de richting waarin jij je oriënteert en is er op dit moment veel vraag naar personeel? Verdiep je in het gedeelte van de arbeidsmarkt dat voor jou interessant is en blijf op de hoogte van relevante ontwikkelingen in jouw vakgebied. Zo kun je beter bepalen met welke acties je jouw doelstellingen en ambities snel realiseert.

 

StartStart oefening

Vergroot je kansen op de arbeidsmarkt

Verschillende trends en ontwikkelingen hebben invloed op de arbeidsmarkt. Denk aan economische voor- of tegenspoed, politieke keuzes en sociale ontwikkelingen, zoals vergrijzing. Daarom is het belangrijk dat je weet in welk gedeelte van de arbeidsmarkt je jouw ambities en wensen het beste vorm kunt geven. Zo vergroot je de kans om je ambities waar te maken en kun je zelfs in moeilijke tijden je dromen najagen.

Als je rekening houdt met onderstaande elementen kun je de ontwikkelingen in de arbeidsmarkt het beste bijhouden:

1. Verdiep je in vakliteratuur en blijf op de hoogte van onderwerpen die belangrijk zijn voor jouw loopbaanontwikkeling.
2. Volg de ontwikkelingen binnen je organisatie en zorg dat je weet of er vacatures zijn die passen bij je functiewensen.
3. Houd de externe arbeidsmarkt in de gaten. Weet welke vakgebieden zich positief ontwikkelen, naar welk type functies veel vraag is en welke competenties je daarvoor nodig hebt.

In deze oefening ga je aan de slag met het laatste punt.

 

Stap 1: Ontdek wat je belangrijk vindt

Voordat je begint met zoeken, moet je eerst weten wat je wilt vinden. Heb je nog geen goed beeld van de elementen die jij het belangrijkst vindt in een baan, maak dan eerst het (self)assessment Carrière Kracht en krijg een beeld van de vaardigheden die je nog moet ontwikkelen om je (carrière)doelen makkelijker te bereiken.

 

Stap 2: Zet je speurtocht uit

Ga niet als een kip zonder kop aan de slag en formuleer een SMART-zoekopdracht om richting te geven aan je acties. Zo verzamel je de meeste relevante informatie over de arbeidsmarkt.

 

Actie!
Maak twee zoekopdrachten voor je ideale baan.

– De een heel specifiek en SMART;
– De ander breed geformuleerd, bijvoorbeeld zonder beperking qua reisafstand of het aantal contracturen.

Tip

Gebruik functienamen, trefwoorden, synoniemen, thema’s, kennisgebieden etc.

 

Stap 3: Breid je netwerk uit 

Nu je je zoekopdrachten hebt geformuleerd, ga je informatie verzamelen. Via vacaturesites,  social media, kranten, vakbladen en intranet. Noteer de volgende zaken:

– Hoeveel vacatures zijn er?
– Vind je veel vergelijkbare functies bij je zoekopdracht?
– Is het een fulltime of parttime baan?
– Wat is de kern van de functies die je vindt?
– Welke taken en verantwoordelijkheden krijg je?
– Wat zijn de opleidingseisen en wat is het niveau?
– Hoe zijn het salaris en de overige arbeidsvoorwaarden?

 

Actie!

Maak voor iedere zoekopdracht een overzicht van de informatie die je vindt. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen de zoekresultaten als je kijkt naar jouw loopbaanwensen?

– Wat valt je op?
– Wat kun je zeggen over de ontwikkelingen binnen je vakgebied?
– In hoeverre past je eigen ontwikkeling hierbij?
– Welke vaardigheden kun en wil je ontwikkelen om bij te blijven in je vakgebied?
– Met welke opleiding of cursus vergroot je je kansen?
– Welke andere acties wil je ondernemen?