Breng je netwerk in kaart

Ik wil me ontwikkelen

Hieronder vind je de opdracht ‘Netwerk”. Dit is 1 van de loopbaanopdrachten die je gratis kunt doen. Ze geven antwoord op vragen over o.a. je arbeidsmarkt, (netwerk)doelen, je kwaliteiten en uitdagingen en je bekende/verborgen talenten.

Je kunt ook testen maken, waarmee je skillspas wordt opgebouwd. Daarvoor maak je wel eerst een account aan.

Breng je netwerk in kaart

Je vraagt eerder iemand die je kent om hulp, dan een volslagen vreemde. Dat principe geldt ook op zakelijk gebied. Want wordt iemand aanbevolen door een goede vriend, dan geef je die persoon eerder het voordeel van de twijfel. Je netwerk is dus onmisbaar bij het vinden van een nieuwe baan of uitdaging.

Het is belangrijk dat je weet hoe je moet netwerken en uit welke connecties je netwerk bestaat. Want met de juiste contacten bereik je makkelijker je doelen. Waar je je ambities regelmatig bijstelt, doe je dat ook met je netwerk. Je pleegt onderhoud, scherpt aan en schaaft bij: met netwerken ben je nooit klaar. Met deze opdracht krijg je beter inzicht in je relevante netwerk en breng je structuur aan.

 

StartStart oefening

Met netwerken leg en onderhoud je belangrijke contacten. Schakel ze bijvoorbeeld in wanneer je op zoek bent naar werk. Je kunt een netwerk vergelijken met een web van relaties dat zich steeds verder uitbreidt, zowel privé als zakelijk. In je zakelijke netwerk gaat het om personen die iets voor je kunnen betekenen bij de volgende stap in je loopbaan. Werk je bewust aan je netwerk, dan worden de concrete voordelen al snel duidelijk. Onderhoud je contacten, deel informatie en diensten, leg nieuwe connecties en vind daarmee een nieuwe baan of uitdaging. Hoe ziet jouw netwerk eruit?

 

Stap 1: Verzamel je netwerkcontacten

Je netwerk is vaak groter dan je denkt. Breng je bestaande contacten in kaart.

• Familie, vrienden en kennissen
• Bekenden uit je school- en studietijd en van stages
• Contacten van je werk (denk daarbij ook aan vroegere klanten en visitekaartjes)
• Mensen uit je huidige buurt en die uit het verleden
• Cursus- of opleidingsgenoten waar je een klik mee had
• Leden van je vereniging
• Connecties uit vrijwilligerswerk
• Het netwerk van je kinderen (denk aan ouders, docenten of anderen)

Actie!
Schrijf op een groot stuk blanco papier (A3 of groter) je eigen naam in een cirkel in het midden: het hart van je netwerk. Ga na waar je mensen van kent en met wie je nog contact hebt. Voeg de namen toe aan de betreffende cirkels in je netwerkoverzicht (zie voorbeeld). Doe dat zo uitgebreid mogelijk.

Tip!
Gebruik hierbij ook je LinkedIn contacten. LinkedIn biedt een tool waarmee je je digitale netwerk in kaart kunt brengen: inmaps.linkedinlabs.com.

 

Stap 2: Breng orde aan 

Iedereen heeft een netwerk. Om uit te vinden wie je wilt benaderen in het netwerk van een ander, orden je eerst je eigen netwerk. Bekijk een voor een je contacten in het schema en koppel ze aan de netwerkdoelen die je hebt geformuleerd. Maak een overzicht van de namen per netwerkdoel.

 

Stap 3: Breid je netwerk uit 

Je zult niet voor al je netwerkdoelen een passend contact hebben. Om de juiste contacten te maken, moet je je netwerk uitbreiden. Gebruik daarvoor de relaties van je bestaande contacten: jouw bekenden kunnen je introduceren of doorverwijzen en maken daarmee je netwerk vele malen groter. Maak duidelijke keuzes wie je wel en niet wilt spreken. Ga in gesprek met mensen die je kunnen helpen bij het bereiken van je doelen. Je netwerk wordt sterker wanneer je je richt op kwaliteit in plaats van kwantiteit.

Actie!
Kijk voor welke doelen je nog contacten mist en waar je je netwerk wilt uitbreiden. Stel jezelf bij elk gewenst contact de volgende vragen: WIe kan mij nelpen om dit contact te leggen? Wat wil ik met dit contact bereiken? Waarom wil mijn contact me doorverwijzen? Wat heeft hij/zij er zelf aan? Wat kan ik eventueel doen voor mijn nieuwe contact?

Benoem vijf contacten waar je mee aan de slag gaat.