Schrijf je resumé

Ik wil me ontwikkelen

Hieronder vind je de opdracht ‘Schrijf je resumé’. Dit is 1 van de loopbaanopdrachten die je gratis kunt doen. Ze geven antwoord op vragen over o.a. je arbeidsmarkt, (netwerk)doelen, je kwaliteiten en uitdagingen en je bekende/verborgen talenten.

Let op! Je kunt ook gevalideerde testen maken om je skillspaspoort mee te vullen. Wil je dat? Maak dan een account aan.

Schrijf je resumé

Werkgevers zijn op zoek naar mensen die weten wat ze willen. Vertel ze daarom niet alleen wat je tot nu toe gedaan hebt, maar ook waar je naartoe wilt. Je cv geeft normaal gesproken alleen een beeld van je opleiding en werkverleden. In een resumé laat je zien wat je wilt bereiken en welke talenten je daarvoor inzet. Je weet wat je in je leven en werk wilt bereiken en hebt een concrete ambitie geformuleerd. Met een document dat verder gaat dan een standaard cv, laat je in netwerkgesprekken een sterke indruk achter.

StartStart oefening

Met een resumé geef je anderen een veel completer beeld van jezelf dan met een cv. Je kunt er namelijk ook je vaardigheden, visie en toekomstbeeld in kwijt. Daarnaast is het een perfecte basis voor je elevator pitch.

Een resumé bestaat uit de volgende onderdelen:

– Persoonlijke visie
– Doelen
– Werkervaring
– Opleiding
– Aanvullende persoonlijke gegevens
– Personalia

Denk bij een resumé niet aan een volledige opsomming van feiten, maar aan een document dat de interesse van je lezer oproept. Kies bewust welke ervaringen je er wel en niet in opneemt en vertel je verhaal op maximaal één pagina A4. Begin je zinnen bijvoorbeeld met ‘Ik ben/wil/zoek’ en ‘Mijn doelstelling/uitdaging is’. Let erop dat je voldoende tijd en aandacht aan de verwoording van je doelstelling besteedt.

Stap 1: Beschrijf je doelstelling en kwaliteiten

Als je een duidelijke doelstelling hebt, geef je meteen een krachtig signaal af. Zeker als je je doel verder toelicht: waarom wil je het bereiken, en welke kwaliteiten ga je ervoor inzetten? In tegenstelling tot een cv mag een resumé ‘gaten’ bevatten: periodes waarover geen studie- of werkervaring is opgenomen.

Actie!
Stel je resumé op. Gebruik daarbij de eerdere oefeningen en (self) assessments die je hebt gedaan. Heb je meerdere doelstellingen? Kies dan je belangrijkste uit en besteed daar aandacht aan. Benoem met welke talenten je het doel wilt bereiken en neem daarbij je werkervaring en opleidingen mee. Schrap alles wat voor jouw doel niet relevant is.

 

Stap 2: Vormgeving

Naast de inhoud bepaalt ook de vormgeving hoe je resumé overkomt. Denk goed na over hoe je je verhaal het beste kunt presenteren. Is dat puntsgewijs of in korte beschrijvingen? Voeg je een uitspraak of motto toe om jezelf te typeren? Je kunt foto’s of een logo toevoegen, kiezen voor een aparte stijl of gebruikmaken van een opvallende kleur. Kies voor een uitstraling die bij jou past.

Actie!
Geef je resumé vorm en uitstraling:

– Kies je voor overwegend tekst of beeld?
– Aan welke kleuren geef je de voorkeur en hoe gebruik je deze?
– Op welke manier beschrijf of verbeeld je je kwaliteiten?
– Wie vraag je om hulp bij de (alternatieve) vormgeving?

 

Stap 3: Feedback op je resumé

Test ten slotte hoe je resumé op anderen overkomt. Vraag drie personen in je omgeving om feedback en kies daarbij diegenen uit die eerlijk en kritisch zullen zijn. Wat voor beeld geeft het resumé van jou? Welke boodschap blijft hangen? Vraag goed door en verwerk de feedback naar eigen inzicht. Het resumé dat je hebt opgesteld kun je gebruiken bij netwerkgesprekken en andere stappen in je loopbaanontwikkeling.

Leestip!
 

Deze oefening is gebaseerd op het boek ‘Netwerken werkt’, van Rob van Eeden en Els Nijssen. In het boek vind je verschillende voorbeelden van goede resumés.